Hoppa till innehåll

En destination – 42 olika stränder

2010/09/02

Nu vid sommarens slut är det väl bara att konstatera att man antingen har fått sig jättemycket sol och värme – eller lite mindre, om semestern råkade bli under den svalare sensommaren. Att åka till soliga stränder längre fram under det kallare halvåret skulle ändå inte vara så dumt. Men destinationer på norra halvklotet har ju alla vinter – eller ”vinter” – samtidigt som vi, och vädret kanske inte är det bästa. Södra halvklotet har däremot vår och sommar framöver.

Brasilien är stort. Landet sträcker sig både ovanför och nedanför ekvatorn och är ju begåvat med en nästan oändlig kustremsa med otaliga städer. Rio de Janeiro är ju legendarisk. Natal i norr har länge varit med på listorna över charterresor från Sverige, och där är det väl alltid jättevarmt. Hur är det i söder, där sommaren sammanfaller med vår vinter? En riktig pärla, som kanske inte alla förknippar med Brasilien, är Florianopolis. Där har man ett fyrtiotal olika stränder inom räckhåll. Staden ligger knappt 70 mil söder om Sao Paulo och är provinsstad i Santa Catarina. Den är inte jättestor – ca. 400 000 invånare, och nästan 1 miljon i hela storstadsområdet. Den stora invandringen från Portugal (mest Azorerna), men även från Italien och Tyskland, har präglat kulturen. När det gäller matkultur bjuds för övrigt på det mesta, det är ju ändå ett stort mål för turister från hela världen.

ANY CHARACTER HERE

Playa Joaquina
Playa Joaquina

(Foto: Mike Vondran, Flickr)

ANY CHARACTER HERE

Florianopolis är alltså delvis en stor ö, som bär upp ett rikt band av stränder runtom. Här skulle man kunna välja ut en strand som centrum, boka ett hotell för några nätter, men sedan ha friheten att utforska andra stränder och kanske ”flytta” efter hand. Ja, i den centrala delen av ön ligger t.ex. Playa de la Joaquina som är oerhört välutrustad och bekväm för turisten, dessutom utmärkt för surfing. Surfar görs det också mycket vid Playa Mole, som är populär bland ungdomar. Däremot rekommenderas den inte för barn att simma i med sina höga vågor. Lite söderut finns Playa Campeche, som har en liten paradisö, också Campeche, utanför. I norr finns t.ex. Jurere som anses vara den mest exklusiva stranden. I söder finns en rad lugnare ställen, som t.ex. Playa Armação, och Lagoinha do Este som man bara kan ta sig med båt eller till fots genom en vacker tropisk skog. Fiskarkolonin Pantano do Sul är kanske bäst om man vill äta gott på fiskrestauranger.

ANY CHARACTER HERE

Playa Mole
Playa Mole

(Foto: Mike Vondran, Flickr)

ANY CHARACTER HERE


Ön Campeche

(Foto: Rodrigo Soldron, Flickr)

ANY CHARACTER HERE

Även om det finns så mycket variation inom räckhåll så är det ju inte sagt att man bör ha som mål att besöka så många stränder som möjligt – det skulle ju bara bli stressigt. Dessutom rör det sig ju oftast inte om gångavstånd, även om avstånden är kortare i den centrala delen. Att hyra en bil är nog det mest praktiska. Det finns även en del busslinjer som förbinder de olika zonerna. Bra idé är nog att på förhand ta reda på vilken ”playa” (”praia” på portugisiska) som bäst passar ens behov, och ha den som bas. Andra stränder kan ju bli mål för tillfälliga utflykter när det passar. Ja, vill du ha bekvämligheter, lugn och avskildhet, surf-vågor, vacker natur, socialt liv – det finns en ”tillflykt” för alla.

Skönt att inte ha för mycket inplanerat på förhand. Sådant som väder är ju aldrig helt förutsägbart heller. Florianopolis är vackert under hela året, men det kan bli lite kallt under juni till september.  Men då vill man kanske ändå vara hemma i sommar-Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: